Bygningerne

Det Gamle Elektricitetsværk i Viborg.

Glaspusteriet Lofstad har til huse i de tidligere garager i det gamle elværk i Viborg.

Det er en historisk bygning som har nogle flotte rammer til et glaspusteri. Her er husets historie i grove træk.

I 1903 nedsatte byrådet i Viborg et udvalg som skulle undersøge om der var grundlag for et elektricitetsværk i Viborg. Det viste sig, at der kun var interesse for strøm til 11 pærer.

I 1905 undersøges interessen igen på ny – og nu var der et grundlag på 270-280 lamper. Det var tilstrækkeligt til at fortsætte. Viborgarkitekten Søren Vig-Nielsen udarbejdede forslaget til Elektricitetsværket  i Viborg, som skulle ligge på en hjørnegrund af Sparregade og Trekronervej.

Da først elværkets 2 B&W dieselmotorer startede med at producere den 12. januar 1907, steg efterspørgslen voldsomt. Allerede året efter var der kommet en tilslutning på 2700 lamper og 54 elektriske motorer. Det hvide lys var kommet til Viborg.

Forbruget steg og antallet af tilslutninger voksede. I 1912 måtte man udvide værket og bygningen fik sit nuværende udseende med det karakteristiske tårn på gadehjørnet .

I 1917 fik elværket til opgave at forsyne krigsfangelejeren i Hald med strøm og endnu en udvidelse måtte foretages.

Elektricitetsværket kunne ikke følge med til det stigende elforbrug og måtte købe strøm fra fx Århus og Tangeværket til Viborgenserne. Den 22. februar 1955 kørte de 2 tilbageværende dieselmotorer for sidste gang. Maskinerne og tilbehør blev fjernet, men administrationen fortsatte med at være i det gamle elværk. I 1976 flyttede administrationen til Bøssemagervej og det gamle elværk blev i 1977 solgt til naboen Viborg Andels Svineslagteri , som havde planer om en udvidelse. Det skete (heldigvis) aldrig. Slagteriet udlejede bygningen til BJ-dæk.

I 1990-91 får nogle unge i Viborg ideen om at starte et ungdomshus/kunst/spille/musik/øvested i en del af Elværket. De kontakter kommunen, som gerne vil hjælpe til hvis de unge selv fremskaffer 60000 kr. De unge afholder 2 koncerter og pengene er i hus. Det bliver starten på Club Nova. Et kunst og musik hus for de unge. Det var et af de førende steder i Danmark med et hus for de unge og der blev lavet en dokumentar film om stedet på TV (linket nedenunder) – for det var noget helt særligt. Peter Seeberg leder af Viborg Stift Museum var en god ven af huset, og inviterede de unge til at lave en udstilling på museet – det blev en meget velbesøgt udstilling. 1. generation af Club Nova var alle ildsjæle (kaldte sig kosmonauter) – og nærmest alle arbejder med kunst og musik den dag i dag. Til hverdag var det et sted hvor husets kunstnere malede og øvede musik. Der blev også holdt koncerter i huset.  Magtens Korridor og mange flere har spillet koncerter her. Koncertsalen er i dag værkstedet hvor vi puster glas – her var også det super flotte vægmaleri  ”Tanz mit mir Omega Blaum” – som desværre ikke findes mere. Da Club Novas 1. generation langsomt forlader byen fortsætter stedet, men de helt oprindelige ildsjæle forsvinder og i 1997 slutter eventyret, og Viborg Kommunen køber elværket tilbage dette år. Det står efterfølgende tomt.

I 2002 køber KPF arkitekterne elværket, og renoverer det nænsomt og fint – så det finder sin gamle sjæl frem igen. I 2003 åbner glaspusteriet i de tidligere garager til Elværket.

https://www.youtube.com/watch?v=LIVrxMeniFc